2016-2022

Ταος

Με τους φίλους και συνοδοιπόρους μουσικούς Efrén López και Bijan Chemirani είχε έλθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Είχαν ήδη περάσει 5 γεμάτα χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μας album «Μαύρα φρούδια». Η πρόταση από τη γαλλική εταιρία της Μασσαλίας “full rhizome” δεν άργησε, κι έπειτα από τις σχετικές συζητήσεις και την οργάνωση της παραγωγής, βρεθήκαμε και οι τρεις σε ένα μικρό χωριό της Βαλένθια γνωστό παγκοσμίως ως έδρα του διεθνούς φήμης ζωγράφου Juan García Ripolles, το Mas de flors, να διαμορφώνουμε από κοινού τις συνθέσεις τη δομή και την ενορχήστρωση του άλμπουμ. Ο Efrén, ως ο πιο έμπειρος στο τεχνικό κομμάτι, αναλαμβάνοντας την εκτέλεση της παραγωγής, ξεκινάει να ηχογραφεί τις βάσεις και τα δικά του solos στην Ισπανία και καταφθάνει με το σκληρό δίσκο ανά χείρας για την ολοκλήρωση των ηχογραφήσεων εμένα και του Bijan στο Ηράκλειο. Ο δίσκος ονομάζεται Taos και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές, ανοίγοντάς μας το δρόμο προς τα φεστιβάλ και τις αίθουσες της Ευρώπης. Νιώθω υπερηφάνεια αλλά και νοσταλγία για όλα αυτά. Περάσαμε φοβερά!

Stelios Petrakis Quartet, περιοδεία στις ΗΠΑ – Carnegie Hall

Έχοντας ήδη συμμετάσχει σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ παγκοσμίως (σε Ινδία, Μαλαισία, Μαρόκο, Παρίσι, Βρυξέλλες και Νέα Υόρκη) έρχεται η τιμητική πρόταση από τη Νεοϋορκέζικη εταιρία παραγωγής συναυλιών Robert Browning & associates, για να εμφανιστούμε με το Κρητικό κουαρτέτο στη σημαντικότερη αίθουσα συναυλιών της Αμερικής, το Carnegie hall. Γύρω από τη συναυλία αυτή χτίζεται μία περιοδεία που περιλαμβάνει άλλες πέντε εμφανίσεις σε Chicago, Minneapolis, Βοστώνη, και σε μικρότερα μέρη. Όλα οδικώς, μέσα σε χιονοθύελλα, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο σαν τανκ. Εμπειριάρα! Στις τρεις πρώτες συναυλίες ανταμώνουμε επί σκηνής με δυο μουσικούς της ομογένειας, το Μιχάλη Μαυρουδή και το Χρήστο Μαρκάκη, και στις επόμενες με τον κορυφαίο κρητικό μουσικό και επί χρόνια συνεργάτη Γιώργη Μανωλάκη. Οφείλω σε όλους τους πολλά! Οι έξι συναυλίες πάνε πολύ καλά και ειδικά η αίθουσα Zankel Hall του Carnegie hall γεμίζει με το φιλόμουσο Νεοϋορκέζικο κοινό που εντυπωσιάζεται από τις μουσικές και το χορό μας. Στο τέλος της περιοδείας αυτής, μετά από κόπωση ετών και εσωτερικές διαφωνίες για τις οποίες κατέβαλα χωρίς επιτυχία κάθε δυνατή προσπάθεια να γεφυρώσω, τα υπόλοιπα τρία μέλη του κουαρτέτου αποχωρούν. Μένει ο παλιότερος συνεργάτης μου, ο Δημήτρης Χατζάκης (στον ήχο) και φυσικά η επί χρόνια συνεργάτης manager Amelie Salembier με την ομάδα παραγωγής της Molpé music.

Σπονδή World Music Charts Europe #no1 

Με τα νέα μέλη του Κουαρτέτου, Δημήτρη Σιδερή, Μιχάλη Κονταξάκη και Νίκο Λεμπέση, το πρώτο μου μέλημα είναι να δημιουργήσω πρωτότυπο υλικό αξιοποιώντας τις δικές τους δεξιότητες και δημιουργώντας έναν νέο συνολικό ήχο που θα βασίζεται εν πολλοίς σε αυτούς, να ηχογραφήσουμε το νέο μας album. Θα ήταν εξάλλου ανειλικρινές, ή τουλάχιστον αμήχανο, το να παίζουμε σε συναυλίες με το νέο σχήμα και να πουλάμε το προηγούμενο cd. Μεγάλος βοηθός μας εκείνη την περίοδο στάθηκε το διετές lockdown, που μας πρόσφερε με το παραπάνω όσο ελεύθερο χρόνο θέλαμε. Οι νέες συνθέσεις, καλά δουλεμένες και ενορχηστρωμένες, τα εμπνευσμένα παιξίματα στο στούντιο από εμάς και τους εξαιρετικούς guests, η εκτενέστατη επεξεργασία του υλικού, η ενδελεχής φροντίδα της όλης έκδοσης με τα ωραία κείμενα και το artwork, και οι οικολογικές πρώτες ύλες και μέθοδοι παραγωγής είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το νέο άλμπουμ μας, τη «Σπονδή» δικιάς μου παραγωγής, που εκδόθηκε στην αρχή του 2022 σε Ελλάδα και Γαλλία. Εισπράττει διθυραμβικές κριτικές και βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπαίνει στο top10 των Transglobal world music charts για δύο μήνες, και το κυριότερο, ανεβαίνει στην κορυφή (# no1) των World Music Charts Europe για δυο μήνες στη σειρά (Ιούλιο – Αύγουστο 2022) , ενώ συνεχίζει στο top 20 για άλλους δύο. Νομίζω όλα αυτά θα μας δώσουν το εισιτήριο για νέες περιπέτειες και νέες προκλήσεις στο προσεχές μέλλον. Οψόμεθα…