2009-2016

World Music No 1

Ο Οργανισμός “Just plain Folks” που εδρεύει στην Indianapolis των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακηρύσσει το album “Orion” No1 στην κατηγορία World Music (2009), μετα από ψηφοφορία 10.000 ακροατών. Την ίδια περίοδο συγκαταλέγεται στη 10άδα των κορυφαίων albums της χρονιάς 2009 του Βρεττανικού περιοδικού Songlines. Και οι δυο αυτές επιβραβεύσεις, μου δίνουν κουράγιο και δείχνουν πως το πράγμα σοβαρεύει καθώς περνούν τα χρόνια. Την ίδια περίοδο όμως, ο ίδιος δίσκος έλαβε μια πικρόχολη και γεμάτη εμπάθεια κριτική εδώ, στην Ελλάδα, στην εφημερίδα “ελευθεροτυπία” με τίτλο “άρωμα Κρήτης” η οποία με βύθισε αρκετά… (Ουδείς προφήτης…) Ευτυχώς ο κριτικός εκείνος είδε το λάθος του και στον επόμενο μου δίσκο (“Μαύρα Φρούδια”) έγραψε τα ακριβώς αντίθετα, θέλοντας ίσως να “εξιλεωθεί” ελαφρώς… Εν τω μεταξύ, το τρίτο κομμάτι του δίσκου “Ωρίων” με τίτλο “πάρε με νύχτα” σε στίχους Μήτσου Σταυρακάκη και με τη φωνή του Βασίλη Σταυρακάκη, είχε εντυπωσιακή απήχηση, και σήμερα ερμηνεύεται από πολλόυς άλλους καλλιτέχνες σε γλέντια και συναυλίες στην Κρήτη. Ουσιαστικά είναι το κομμάτι που έχει υιοθετηθεί περισσότερο από άλλα δικά μου από την Κρητική παράδοση. Το πρώτο δε κομμάτι, τα Βόρεια Μονοπάτια, έχει τη μεγαλύτερη απήχηση διεθνώς, σε Κρητικά και μη ακροατήρια. Έχει επενδύσει μουσικά πολλά ντοκυμαντέρ και οδοιπορικά.

 

 “Mavra Froudia”, Trio Petrakis Lopez Chemirani

Η αλληλοεκτίμηση και προπαντώς η καλή παρέα με τον Ισπανό μουσικό Efren Lopez και τον “αδελφό” μουσικό Bijan Chemirani μας οδήγησαν στην – εύκολη – απόφαση να φτιάξουμε ένα project οι τρεις μας. Νέες οργανικές συνθέσεις με έγχορδα και κρουστά της Μεσογείου και της Ανατολής, και συνολικά δυο χρόνια δημιουργικής εργασίας, γέννησαν τον πρώτο μας καρπό, το cd “Μαύρα Φρούδια”. Εκδίδεται και παρουσιάζεται σε Ελλάδα και Ισπανία, και μπαίνει αμέσως στο “top of the world” (Top 10) του περιοδικού Songlines, στο playlist του άλλου Βρεττανικού περιοδικού “Folk roots” αλλά και no 5 στα Γερμανικά World Music Charts (wmce.de) μετα από ψηφοφορία 55 κορυφαίων Ευρωπαίων ραδιοφωνικών παραγωγών. To trio ταξιδεύει και παρουσιάζει το πρόγραμμά του με μεγάλη επιτυχία, σε φεστιβάλ στην Ευρώπη (Songlines encounters festival – London, Jerusalem Ud Festival, Sommerton festival, Murcia tres Culturas festival, Tinos World music Festival κλπ). Το εντυπωσιακό αυτή τη φορά ήταν πως, το αποτέλεσμα στις συναυλίες, ήταν πολύ κοντά – ή και καλύτερο από το studio, κάνοντάς μας να το ευχαριστιόμαστε ακόμη περισσότερο..  Η απόφαση και η υλοποίηση ενός δεύτερου album, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη, με νέες ιδέες, νεα οργανα, έμπνευση και δουλειά. Ο πήχυς είναι πολύ ψηλά ήδη…

 

Stelios Petrakis Cretan Quartet

Την επιθυμία μου να φτιάξω ενα Κρητικό project ακριβώς όπως το ήθελα, την είχα από καιρό. Ολιγομελές σχήμα, κομψό και επίσημο, προσεγμένο σε όλα, που θα συνδύαζει παλιά και νέα Κρητική μουσική και χορό, με όσο γίνεται μεγαλύτερη ποικιλία ακουσμάτων, οργάνων και στυλ, και που θα λειτουργεί, όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλα με σαφή κατανομή ευθυνών και ρόλων, τις περισσότερες από τις οποίες έχω εγώ. Παραστάσεις κανονικά ενορχηστρωμένες, μίας η δύο ωρών, με λυρικά αλλά και έντονα – δυνατά σημεία, με μελετημένες γραμμές που το κάθε όργανο ακολουθεί πιστά.
Η μαθητεία μου στις σχολές χορού Μαυρόκωστα, με δάσκαλο το Θανάση Μαυρόκωστα, και η πολυετής συνεργασία μου στο συγκρότημα του Βασίλη Σταυρακάκη με τον Αντώνη και το Γιώργο Σταυρακάκη, μου έδωσαν συνεργάτες πρώτης τάξεως, αλλά και νέους σε ηλικία. Έτσι για πρώτη φορά ένιωσα αυτό που ήθελα, απόλυτα ελεύθερος δηλαδή να οδηγήσω το σχήμα εκει ακριβως που στόχευα, χωρίς τις αμφιβολίες ή το δισταγμό που αυτονόητα υπάρχει όταν συνεργάζεσαι με μεγαλύτερους σε ηλικία και εμπειρία – δηλαδή δασκάλους σου… Στους συνεργάτες προστέθηκε αργότερα και ο Δημήτρης Χατζάκης, ο τεχνικός του ήχου, ο οποίος με την τεχνογνωσία, την αισθητική και την αφοσίωσή του, μεταφέρει με έναν μαγικό και άμεσο τρόπο απευθείας στις καρδιές των ακροατών μας τους ήχους που βγάζουν τα δικά μας όργανα.
Η ζήτηση για τις παραστάσεις του Κουαρτέτου ήταν δεδομένη από τις αίθουσες όλου του κόσμου και τα καλοκαιρινά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ, αλλά όχι και τόσο δεδομένη όσον αφορά την Κρήτη, αν και αναγνωρίζω φιλότιμες προσπάθειες και διαθέσεις νεότερων διοργανωτών τον τελευταίο καιρό. Στην Κρήτη το χαλί δεν είναι και τόσο στρωμένο για καλλιτεχνικά events που αφορούν την Κρητική μουσικη όταν αυτή δεν είναι «μουσική διασκέδασης» που παίζουμε στα γλέντια, στους γάμους και νυχτερινά κέντρα. Στον τόπο μας συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε, να διαμορφώνουμε και να αναπτύσσουμε το φιλόμουσο κοινό μας με πολύ επιμονή και προσπάθεια σε βάθος χρόνου, και με την πολύτιμη συνδρομή των χορηγών μας και της Περιφέρειας Κρήτης. Μπορώ να πω ότι τα καταφέρνουμε. Χρονιά με τη χρονιά το κοινό είναι και πιο “ευθυγραμμισμένο” εγκαταλείποντας την αμηχανία της πρώτης επαφής με παραστάσεις Κρητικής μουσικής που την είχε συνηθίσει αλλιώς.
Ως “Κρητικό κουαρτέτο” (Stelios Petrakis Quartet διεθνώς…) εκδώσαμε το 2015 σε Ελλάδα και Γαλλία μία ζωντανή ήχογράφηση σε κασετίνα CD/DVD με τίτλο “Αυγή τσ’ αυγής”, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο “Coup de Coeur” της Ακαδημίας Charles Cros, μπήκε στο Top of the world (top 10) του περιοδικού Songlines (issue #103) αλλά και στη θέση 25 απο τα 800 albums της χρονιάς 2015 για τα World Music Charts Europe.
Ταξιδεύουμε σε όλον τον κόσμο συμμετέχοντας στα πιο γνωστά festivals παγκοσμίως (Womex 13 UK, GlobalFEST 16 NYC, World Sacred Spirit Festival INDIA 2016, Rainforest World Music Festival 2016 Malaysia, Balkan Traffic Festival 2016 Belgium, Theatre de la Ville, Paris κ.α). Η συνεχής “εγρήγορση” μας δίνει κίνητρο να βελτιώνουμε συνεχώς τις παραστάσεις μας ώστε να μπορούν να “συναρπάζουν” σε ίδιο βαθμό, τα αμύητα αλλά και τα πιο απαιτητικά και μυημένα ακροατήρια.

 

Ocora, Radio France, “ l’ art de la lyra”

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις ηχογραφήσεις και την επεξεργασία του album του Κουαρτέτου “Αυγή τσ´ αυγής”, δέχτηκα μια πολύ τιμητική πρόταση, από την ιστορική δισκογραφική της Γαλλικής Κρατικής Ραδιοφωνίας OCORA, και τη ραδιοφωνική παραγωγό Francoise Degeorges, να ετοιμάσω ένα cd αφιερωμένο στην τέχνη της Κρητικής Λύρας, με το παλιό κλασσικό ρεπερτόριο. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, και το στοίχημα επίσης. Ήθελα έναν κλασσικό Kρητικό θεματικό δίσκο, για την τέχνη της λύρας, χωρις το αποτέλεσμα να είναι βαρετό ή τετριμμένο και βέβαια έχοντας κατά νου ότι μοιραία μπαίνω σε σύγκριση με τα “ιερά τέρατα” της μουσικής μας που έχουν όλοι τους ηχογραφήσει παρόμοιους τέτοιους δίσκους… Με τον παλιό και καλό φίλο και συνεργάτη Γιώργη Μανωλάκη αλλα και τους Γιώργο Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή, Θανάση Μαυρόκωστα και βέβαια τον Βασίλη Σταυρακάκη που τραγούδησε δύο κομμάτια, ηχογραφήσαμε σε μια καινούρια αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου που μας παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό. Ο δίσκος εκδόθηκε στη Γαλλία στο τέλος του 2015. Τιμήθηκε κι αυτός με το βραβείο “Coup de Coeur” της Aκαδημίας Charles Cros, μπήκε κατευθείαν στο top of the world του περιοδικού Songlines και ανακηρύχθηκε ο “Δίσκος της χρονιάς” 2015 της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Το βραβείο το παρέλαβα αυτοπροσώπως στις 2 Μάη 2016 σε ειδική τελετή στα studios του “Maison de la radio” Radio France, στο Παρίσι.