Κισμέτ

“Kismet” είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς των Στέλιου Πετράκη και Bijan Chemirani. Ο τίτλος αυτός, εκτός των άλλων θα μπορούσε να χαρακτηρίζει την συνάντηση αυτών των δύο εξαιρετικών νέων μουσικών, μία συνάντηση που προφανώς δεν οφείλεται απλώς στην τύχη. Το “κισμέτ” συνδυάζει ακούσματα που προέρχονται από συγκεκριμένες τοπικές μουσικές παραδόσεις μαζί με σύγχρονα στοιχεία χωρίς να πέφτει στην παγίδα, να συγχέει την έννοια του σύγχρονου με αυτήν του μοντέρνου.


Ο Στέλιος Πετράκης προέρχεται από τη Σητεία της Κρήτης και η επίδραση της Κρητικής μουσικής παράδοσης είναι έντονη στο παίξιμο και στις συνθέσεις του, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να περιορίζεται σ΄αυτήν. Έχει εντρυφήσει σε διάφορες άλλες μουσικές παραδόσεις κοντά σε σημαντικούς δασκάλους και η μουσική του αντίληψη χαρακτηρίζεται από μια ευρύτητα και μια προσοχή στη λεπτομέρεια που σπανίζουν στην εποχή μας. Ο Bijan Chemirani είναι ο γιος και μαθητής του κορυφαίου δεξιοτέχνη του Περσικού κρουστού οργάνου Zarb , Djamshid Chemirani. Ζει στη Γαλλία συνεργάζεται με μουσικούς από σχεδόν όλο τον κόσμο και έχει εκδώσει δικές του δισκογραφικές δουλειές που έχουν γνωρίσει σημαντική επιτυχία και που φανερώνουν όλο το εύρος της εμπειρίας του.
Αυτοί οι δύο σπουδαίοι μουσικοί μας ταξιδεύουν σε διάφορους τόπους εξωτερικούς και εσωτερικούς, που μόνο η αληθινή μουσική μπορεί να μας πάει. Συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι αυτό, οι Γιώργης Ξυλούρης και Μαρία Σίμογλου (τραγούδι), Χάρης Λαμπράκης (νέυ), Henri Tournier (bansuri), Ross Daly (τarhu) και Hammid Khabazzi (tar). Τους στίχους τέλος υπογράφουν οι Γιάννης Πετράκης, Μήτσος Σταυρακάκης και η Μαρία Θωίδου.

Αγοράστε το CD από εδώ

16
Ιαν 2010