Τρίο Στέλιος Πετράκης, Efren Lopez, Bijan Chemirani

Το πλέον καλοδουλεμένο Project που έχω συμμετάσχει την τελευταία δεκαετία.

Το τρίο

To τρίο αυτό είναι μια μουσική συνάντηση τριών νέων μουσικών που συνθέτουν και παίζουν τη μουσική τους η οποία έχει φανερές επιρροές από τοπικά μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου, από όπου και αυτοί προέρχονται. Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε Ελλάδα, και Ισπανία το πρώτο cd με τίτλο «Μαύρα Φρούδια».

Στέλιος Πετράκης: Νέος, αναγνωρισμένος συνθέτης και δεξιοτέχνης της λύρας και του λαούτου. Προερχόμενος από την μουσική παράδοση της Κρήτης, πάντα ενδιαφέρεται για διαλόγους με μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικά τοπικά ιδιώματα.

Efrén López: οργανοπαίκτης διαφόρων οργάνων (hurdy gurdy, rabab, ούτι , άταστη κιθάρα, kopuz, rabab) και συνθέτης από τη Βαλένσια της Ισπανίας, ο οποίος έχει ταξιδέψει και μελετήσει για χρόνια τα μουσικά ιδιώματα της λεκάνης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν, ιδρυτής συνθέτης ενορχηστρωτής και παραγωγός του γνωστού συγκροτήματος από τη Valencia  “L’ham de foc”,

Bijan Chemirani: (Zarb, Daff, Bendir), Μουσικός που διδάχτηκε τα μυστικά της τέχνης του από τον πατέρα του και μεγάλο δάσκαλο του Περσικού Zarb, Djamshid Chemirani. Ζώντας στη Μασσαλία έχει τεράστια εμπειρία του να μοιράζεται την τέχνη του εδώ και χρόνια με πολλούς μουσικούς από διαφορετικά στύλ.
Η μουσική δημιουργία του τρίο βασίζεται στις μουσικές και τις προσωπικές σχέσεις των τριών μουσικών που έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν και είναι η πρώτη φορά που και οι τρείς μαζί συναντιώνται και συμπράττουν. Χρησιμοποιώντας όργανα που ανήκουν σε διάφορα τοπικά μουσικά είδη, η επιρροή από τα είδη αυτά είναι προφανής: Μουσική της Κρήτης, της Ελλάδας, Παλαιά μουσική, μουσική του Ιράν, της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαιτζάν, του Αφγανιστάν, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Διαβάστε εδώ την κριτική από μία πρόσφατη συναυλία του τρίο στη Μανρέσα της Ισπάνιας.