Το Κρητικό Κουαρτέτο

Η αγάπη και ο θαυμασμός μου για την Κρητική μουσική, με οδήγησαν στο να δημιουργήσω ένα νέο σχήμα, το Κρητικό Κουαρτέτο ούτως ώστε να συμπτύξω και να παρουσιάσω ζωντανά και καλαίσθητα εντός και εκτός των συνόρων τις δικιές μου «Κρητικές» συνθέσεις αλλά και τα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής  που με συγκινούν και  που θαυμάζω.  Το πρόγραμμα αυτό έχει έντονη τη σφραγίδα του προσωπικού μου γούστου και φίλτρου, αξιοποιώντας την πολυετή τριβή μου με τη μουσική του νησιού αλλά και με την εμπειρία μου στη δημιουργία αυστηρά οριοθετημένων αισθητικά και  χρονικά “θεαμάτων” στα διεθνή Festivals. Έχει μορφή συναυλίας και σε ορισμένες  και ιδιαίτερες στιγμές  περιλαμβάνει χορευτικά μέρη με τη συνοδεία (ή όχι) μουσικής.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα προγράμματα που στήνουμε και εμείς οι ίδιοι αλλά και γενικώς όσοι ασχολούνται με τη μουσική του νησιού, είναι στατικά προγράμματα, με μουσικούς παραδοσιακά καθισμένους στη σειρά που παίζουν με μεγάλη δεξιοτεχνία τα όργανα και τη μουσική τους. Αυτό είναι υπεραρκετό φυσικά για μια συναυλία τέτοιου τύπου, ιδίως δε, όταν η μουσική που ακούγεται και οι μουσικοί που την παίζουν είναι υψηλού επιπέδου. Όταν όμως παίζουμε παραδοσιακά χορευτικά κομμάτια όπως είναι τα περισσότερα,  μερικές φορές νιώθει κανείς ότι κάτι λείπει… λείπει η κίνηση, η έκφραση στο χώρο, που συναντά κανείς σε κάθε γλέντι σε κάθε παρέα ακόμη και στο τελευταίο Κρητικό χωριό.

Στα επτά χρόνια παρουσίας του Κρητικού Κουαρτέτου στη διεθνή μουσική σκηνή, έχουν περάσει πολλοί αξιόλογοι μουσικοί τους οποίους ευχαριστώ και αισθάνομαι υπόχρεος. Σημάδεψαν με τις ερμηνείες τους και άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό και το αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι το (σύντομο ή μακροχρόνιο) πέρασμά τους από το σχήμα άφησε κάτι χρήσιμο και σε αυτούς, που θα το αξιοποιήσουν στην μετέπειτα προσωπική τους πορεία. Το Κουαρτέτο φιλοδοξώ να μην εξαντλείται στα όποια πρόσωπα το συναπαρτίζουν. Ελπίζω να αποτελέσει έναν τρόπο, ένα project, μια καλλιτεχνική πρόταση για παραστάσεις Κρητικής μουσικής, που μακάρι να ενστερνιστούν μελλοντικά και άλλα σχήματα, να υιοθετήσουν τις πρακτικές του, να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει και να πάνε τη μουσική μας παρακάτω.

Οι μουσικοί του Κρητικού Κουαρτέτου στην παρούσα φάση, όλοι της νέας γενιάς και εξαιρετικού ταλέντου και ικανότητας, έχοντας διαγράψει ο καθένας χωριστά τη δική του υπέροχη πορεία, αποτελούν εξαιρετικές αυτοτελείς μουσικές προσωπικότητες.  Στα πλαίσια του σχήματος, εμπιστεύονται το κριτήριό μου (που σχεδόν πάντα συμπίπτει και με το δικό τους) και προπαντός διαθέτουν χρόνο για κοινή δουλειά. Η συνεργασία μαζί τους είναι για μένα είναι μεγάλη τιμή και πρόκληση. Τους παρουσιάζω με μια αναφορά, υπό μορφή σύντομου βιογραφικού.

 

Δημήτρης Σιδερής (Λαγούτο – Τραγούδι)

Με καταγωγή από την Κρήτη, ο Δημήτρης Σιδερής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Αττικό Ωδείο. Το 1997 κατεβαίνει στο Ρέθυμνο για να σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης απ’ όπου αποφοιτά το 2002. Στα φοιτητικά αυτά χρόνια ξεκινά η ενασχόλησή του με το Κρητικό λαούτο και αρχίζει να παίζει επαγγελματικά σε τοπικές γιορτές & εκδηλώσεις. Από την εποχή εκείνη έως σήμερα έχει συνεργαστεί με εξέχοντες κρητικούς μουσικούς όπως οι: Δημήτρης Σγουρός, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Αντώνης Φραγκάκης, Γιώργης Ξυλούρης κ.ά. Το 2004 μαζί με τους Γιάννη Παπατζανή και Γιάννη Πολυχρονάκη υπογράφουν την ηχογράφηση & παραγωγή του δίσκου Ερωτόκριτος – Οι Λογισμοί είναι Σαϊτιές που κυκλοφόρησε από την FM Records. Το 2011 συμμετέχει καθοριστικά στην ηχογράφηση της ιστορικής έκδοσης Σκοποί & Τραγούδια της Κρήτης από το αρχείο του Παύλου Βλαστού 1860-1910 σε παραγωγή του Δ. Σγουρού, που εκδόθηκε από την εταιρεία “Αιγις”.

Σήμερα ζει στην Κρήτη, όπου ολοκληρώνει την Διδακτορική του Διατριβή πάνω στην Κρητική Μουσική Ταυτότητα (στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Ρεθύμνου) και εργάζεται ως μουσικός και δάσκαλος στο Κρητικό λαούτο. Παράλληλα είναι βασικός συντελεστής στα σχήματα Daulute και Babel Trio, συνθέτει πρωτότυπη μουσική και κάνει σόλο εμφανίσεις. Το 2015 ο Δημήτρης σχεδίασε και συν-κατασκεύασε ένα νέο, πρωτότυπο όργανο: το Ηλεκτρικό Λαούτο.

 

Μιχάλης Κονταξάκης (Μαντολίνο – Τραγούδι)

Ο Μιχάλης Κονταξάκης γεννήθηκε το 1984 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου συνεχίζει και ζει μέχρι και σήμερα. Θεωρείται από τους σημαντικούς δεξιοτέχνες μαντολίνου στο νησί.  Έχει εισάγει νέες τεχνοτροπίες και εκφραστικά στοιχεία και έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και διεύρυνση του κρητικού παιξίματος στο μαντολίνο. Ενδιαφέρον ιδέα που εισήγαγε πρώτη φορά στην δισκογραφία του είναι η χρήση  microtonal μαντολίνου με σκοπό να προσεγγίσει μουσικά διαστήματα που συναντάμε στην λαϊκή μουσική της Κρήτης και όχι μόνο. Έχει στο ενεργητικό του τρεις προσωπικούς δίσκους με ήχους εμπνευσμένους από ήχους και τοπία της Κρήτης και του κόσμου. Έχει βιώσει την κρητική μουσική παράδοση μέσα από συνεργασίες με σημαντικούς λαϊκούς μουσικούς της Κρήτης όπως ο Βασίλης Σκουλάς, ο Μιχάλης Αλεφαντινός, ο Δημήτρης Σγουρός, ο Μιχάλης Σταυρακάκης. Σέβεται την μουσικής της Κρήτης και τις τεχνοτροπίες που προϋπάρχουν ωστόσο σήμερα παρουσιάζει τον ήχο του μέσα από πρωτότυπα μουσικά σχήματα (μαντολίνο – κρουστά, μαντολίνο – κόντρα μπάσο, μαντολίνο – ούτι – κρουστά κ.α) που διατηρεί μαζί με τους συνεργάτες του στο νησί της Κρήτης και στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε σημαντικούς χώρους όπως την «Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» και έχει συμμετάσχει στην χώρα Ομάν και στην Τυνησία σε συναυλίες του Naseer Shamma.

 

Νίκος Λεμπέσης (Χορός)

Ο Νίκος Λεμπέσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα έχοντας καταγωγή από την δυτική Κρήτη. Από μικρή ηλικία γνώρισε, θαύμασε και αγάπησε τον πολιτισμό της Κρήτης. Τα πρώτα του χορευτικά βήματα τα έκανε στην ηλικία των οχτώ ετών και ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα χοροδιδασκάλου στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Σήμερα, διαθέτει μία διδακτική εμπειρία άνω των εικοσιπέντε ετών. Συνεχίζει να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία, Αμερική, Ελβετία) αναδεικνύοντας την Kρητική Παράδοση. Μαζί με τους μέντορες και συνεργάτες του Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες και εκδηλώσεις αφιερωμένες στην ανάδειξη της Κρητικής Κουλτούρας και Κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο θέατρο Badminton της Αθήνας σε συνεργασία με τον Ψαραντώνη. Σήμερα, ο Νίκος διδάσκει στο Σύλλογο Κρητών Ελβετίας που εδρεύει στη Ζυρίχη.