Οι δικοί μου φίλοι

Λέμε μερικές φορές ότι έχουμε κορεστεί, ότι ακούμε πολύ μουσική κι ότι είναι δύσκολο να ενθουσιαστούμε στο έπακρο. Αλλά η σπίθα δεν έρχεται από εμάς, τους «επαγγελματίες ακροατές», εμφανίζεται πάντα αστραφτερή επειδή οι μουσικοί έχουν πάντα τον έλεγχο της τέχνης τους, τη γνώση ενός ρεπερτορίου κι αυτόν τον επικοινωνιακό ενθουσιασμό που κάνουν και όλο φτάνει στα αφτιά και την ψυχή μας.


Ο Στέλιος Πετράκης, ταλαντούχος Κρητικός μουσικός, κερδίζει απόλυτα αυτό το στοίχημα που έχει σαν στόχο την επανασύνδεση με την παράδοση τολμώντας ταυτόχρονα να προβάλλει μέσα σε μια νέα διάσταση, προσωπική και προφανή. Με λίγα έγχορδα όργανα, και την Κρητική λύρα αυτός ο νεαρός μουσικός ανοίγει όλες τις πόρτες και τα παράθυρα που συνδέουν την Κρήτη με την Ανατολή.
Επιτήδειο παίξιμο των χορδών, ρυθμικές απλές ανυψώσεις, περάσματα με γνώση, χαραγμένα μέσα σε παλιά ρεπερτόρια, τίποτα δε δείχνει να αντιστέκεται στον Πετράκη. Χειρίζεται το δοξάρι με τόση ακρίβεια όσο και αγαλλίαση. Οι χορδές του ακούγονται φωτεινές και ακριβείς ανοίγοντας τις φωνές του Βασίλη Σταυρακάκη και του Γιώργη Ξυλούρη, δύο τραγουδιστών που προσφέρουν στη δουλειά την τυπική σφραγίδα του κρητικού τραγουδιού μια γλυκειά μελαγχολία ανυψωμένη από τον ήχο των χορδών και των κρουστών. Τα τελευταία έχει αναλάβει ο Bijan Chemirani τέλεια στη θέση τους όπως πάντα.
Ταυτόχρονα ο Ross Daly καταθέτει εδώ τη λύρα του, ο Χάρης Λαμπράκης παντρεύει το παιχνίδι του νέυ του με εκείνο της λύρας προσφέροντας για άκουσμα ηδονικά πετάγματα του φλάουτου και του δοξαριού φανερά ερωτευμένα το ένα με το άλλο μέσα στις ανατολικές εξερευνήσεις. Έτσι ο δίσκος ξεδιπλώνεται σε απολαυστικά κύματα, πηγαινοερχόμενος μεταξύ του νησιού και μακρινών ακτών χωρίς όμως ποτέ να χάνει τον δρόμο του. Η Τουρκία δεν είναι μακριά (ποτέ δεν ήταν ! ) και τα λαούτα της ηχούν εδώ σα μάρτυρες της ιστορίας μουσικής και κουλτούρας, μιας ιστορίας που γράφουν ακόμη μουσικόι όπως ο Πετράκης και οι συνεργάτες του απλά και με μεγαλοπρεπεια. Γιατί είναι όλοι τους φορείς στοιχείων των παραδόσεων που εξαπλώθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αγοράστε το CD από εδώ