Συναυλία του τρίο Πετράκης – López – Chemirani στο Μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος”

Συναυλία του τρίο Πετράκης – López – Chemirani στο Μουσικό εργαστήρι “Λαβύρινθος”

Φιλική Συμμετοχή : Γιώργης Μανωλάκης

Είσοδος : 6 Ευρώ

Ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων και το Μουσικό Εργαστήρι “Λαβύρινθος” φιλοξενούν για πρώτη φορά στην Κρήτη την Τρίτη 9 Ιουλίου στις 10.μμ μουσική συναυλία με το τρίο Στέλιος Πετράκης – Efrén López – Bijan Chemirani. Θα ακούσουμε συνθέσεις κυρίως από το πρόσφατό βραβευμένο τους cd “Μαύρα Φρούδια”, αλλά και από το διακεκριμένο σε Ευρώπη και Αμερική προηγούμενο cd του Στ. Πετράκη “Ωρίων” το οποίο ήταν και η πρώτη από κοινού ηχογράφηση των τριών μουσικών. Θα ακουστούν επίσης συνθέσεις που ερμήνευσε το παλιότερο σχήμα του Efrén López “L’Ham de Foc” το οποίο άφησε εποχή στα μουσικά πράγματα της Ευρώπης την προηγούμενη δεκαετία, καθώς και παραδοσιακά κομμάτια της Κρήτης και άλλων περιοχών.

Στέλιος Πετράκης:  Νέος αναγνωρισμένος συνθέτης και δεξιοτέχνης της λύρας και του  λαούτου. Προερχόμενος από την μουσική παράδοση της Κρήτης, ενδιαφέρεται πάντα για διαλόγους με μουσικούς  προερχόμενους από διαφορετικά  τοπικά ιδιώματα. Έχει εκδώσει 4 cd’s και έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Efrén López: οργανοπαίκτης  διαφόρων οργάνων (hurdy gurdy, rabab, ούτι, άταστη κιθάρα, kopuz,  rabab) και συνθέτης από τη Valencia της Ισπανίας. Έχει  ταξιδέψει και μελετήσει για χρόνια τα μουσικά ιδιώματα της λεκάνης της  Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αφγανιστάν και είναι ιδρυτής συνθέτης  ενορχηστρωτής και παραγωγός του γνωστού συγκροτήματος από τη Valencia  “L’ham de foc”.

Bijan Chemirani : Γιος ενός απο τους σημαντικότερους μουσικούς της γενιάς του στην Τεχεράνη, και δεινός εκτελεστής του Περσικού κρουστού οργάνου Zarb o Bijan είναι ένας από τους κορυφαίους και πλέον έμπειρους μουσικούς κρουστών οργάνων παγκοσμίως και αριθμεί πάμπολλες και σημαντικότατες συνεργασίες. Η πολύχρονη καλλιτεχνική του συνεργασία με το Ross Daly και τους μουσικούς του Λαβύρινθου που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της μουσικής του πορείας έχει κατα καιρούς αποφέρει πολλούς καρπούς, ο τελευταίος από τους οποίους είναι η συμμετοχή του σε αυτό το τρίο. Το αβίαστο αλλά και πολύ εντυπωσιακό του παίξιμο, δένει ως τρίτος πόλος το μελωδικό παίξιμο των άλλων δύο μουσικών και “απογειώνει” τις συνθέσεις τους.

Η μουσική αυτή δημιουργία  βασίζεται στις μουσικές και τις προσωπικές σχέσεις  των τριών καλλιτεχνών που έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν. Χρησιμοποιούν όργανα που ανήκουν σε διάφορα τοπικά μουσικά είδη και η επιρροή από τα  είδη αυτά είναι προφανής: Μουσική της Κρήτης, της Ελλάδας, Παλαιά  μουσική, της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαιτζάν,  του Αφγανιστάν, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Έχουν ήδη κυκλοφορήσει σε Ελλάδα και Ισπανία το πρώτο τους cd με τίτλο “Μαύρα Φρούδια” το οποίο τερμάτισε στη θέση 12 (από 150 υποψήφια) για τα κορυφαία cd”s του Ευρωπαικού Ραδιοφωνικόυ οργανισμού EBU για το 2012 (European Broadcasting Union – www.wmce.de) . Έχουν παρουσιάσει τις συνθέσεις αυτές τους τελευταίους μήνες σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, Βέλγιο, Μαρόκο και Ισραήλ (Διεθνές φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ). Οι συναυλίες τους σε Αγγλία και Ισραήλ μεταδόθηκαν ζωντανά από το BBC3 Radio.

Στο δεύτερο μισό της συναυλίας το τρίο έχει την τιμή να φιλοξενεί το φίλο και συνεργάτη Γιώργη Μανωλάκη που με τη δημιουργική διάθεσή του και την ικανότητά του θα προσφέρει τα δικά του ηχοχρώματα στην μουσική παλέτα της βραδιάς…

Καλή ακρόαση.

04
Ιούλ 2013